Det är en skam för Sverige att vi är i Europatoppen, säger den Moderaternas Johan Forssell.

Sverige ligger sedan 2018 i topp bland Europas länder när det gäller dödsskjutningar, enligt en ny studie gjord av Brottsförebyggande rådet (BRÅ). En kraftig ökning av dödsskjutningar de senaste åren är den drivande faktorn.

– Sverige har flyttats från nästan botten av rangordningen i Europa till att hamna väldigt högt upp. Det är bara Kroatien som de sista fyra studerade åren har en högre nivå av dödligt skjutvapenvåld, sade utredaren Klara Hradilova Selin vid en pressträff under förmiddagen.

En skam för Sverige

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) är det viktiga i rapporten att att den visar att andra länder lyckats få ned antalet dödsskjutningar, inte att skjutningarna ökat kraftigt i Sverige. Moderaternas rättspolitiske talesperson är dock kritisk. Han säger att dödsskjutningarna är en skam för Sverige.  Vi har en rättspolitik som varit för flat. Och vi har en migration som varit på tok för stor och en integration som inte klarat att hantera det, säger Johan Forssell till TT. Vidare efterfrågar Moderaterna ett perspektivskifte i kampen mot gängen. Partiet vill att regeringen slutar att dutta med mindre förslag. Åtgärder som partiet lyfter fram är att tillåta anonyma vittnen, fördubbla straffen för gängkriminalitet och skapa bättre möjligheter för polisen att avlyssna.