Skjutningarna fortsätter att öka trots regeringens ambitioner. Nu kräver landets kommuner att staten tar ett större ansvar för att bekämpa kriminaliteten.

08-Nytt har tidigare rapporterat om skjutningarna i Stockholms län. Polisens halvårsstatistik visar att skjutningar och skadade fortsätter att öka i Sverige. Antalet döda avlidna ligger på samma nivå som förgående år.

Antalet skjutningar i Stockholms län har nått en ny toppnivå, trots operation Rimfrost, regeringens pressutspel om gängvåldet och den pågående coronapandemin.

Mordet av en 12-årig flicka i Botkyrka för en vecka sedan har inneburit att våldet i kriminella miljöer återigen fått ökad synlighet efter coronavåren.

Kommuner kräver statligt ansvar

Ett flertal kommuner kräver mer statlig hjälp för att få bukt med gängvåldet, rapporterar DN. Anna König Jerlmyr finansborgarråd i Stockholm stad (M) vill t.ex att ordningsvakter genomgår fortbildning så att de kan ta över vissa mindre krävande polisiära uppgifter. Hon säger även till DN att Stockholm stad tar ett ansvar för det förebyggande arbetet, men att ansvaret för skjutningarna hamnat på lokal nivå p.g.a. bristen på poliser.

– Den nationella polisbristen är till exempel påtaglig i Stockholm och väldigt frustrerande, säger Anna König Jerlmyr till DN.