Nu när vaccineringen har kommit igång finns det behov av platser där människor kan vaccineras på ett smittsäkert sätt. Därför ska nu Blå hallen i Stockholms stadshus bli vaccinationscentral. Lokalen är stor och välkänd och kommer kunna bidra till effektivitet vaccineringen.

Totalt har 30 000 prioriterade medarbetare inom den kommunala vård- och omsorgen bokat tid för vaccinering. I slutet av denna vecka ska några av de kunna vaccineras i Stockholms stadshus – en lokal främst känd för att vara nobelbankettens hemvist tillsammans med de 1300 gäster som deltar.

–  Blå hallen är stor och välkänd och nyttjas i dag inte fullt ut. Den har också en central placering så vi tycker att den lämpar sig väl för att möjliggöra för fler att snabbt kunna få tillgängligt vaccin, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Mitti.

Vill hjälpa regionen

Även om vaccineringen är ett regionalt ansvar vill Anna König Jerlmyr att Stockholms stad hjälper till då de äger många större fastigheter. Redan nu har ett tiotal lokaler runt om i kommunen gjorts tillgängliga för vaccinering.

– Det finns ett stort intresse överlag för att vaccinera sig och vi ser framåt att när vi har större lokaler så kan vi upplåta dem eftersom det krävs stora ytor för att genomföra vaccinationer på ett smittsäkert. Här gäller det att vara lösningsorienterade och samarbetsvilliga, fortsätter hon.

Hennes förhoppning är att lokalerna kan vara till hjälp både för vaccinering i de prioriterade grupperna och senare när stockholmarna ska massvaccineras.

Foto: Edward Tovi