Peab fick flest byggkontrakt i Sigtuna kommun, samtidigt som företaget till viss del finansierade Socialdemokraternas valkampanj 2010.

Byggbolaget Peab och den socialdemokratiska ledningen i Sigtuna kommun hade ett nära samarbete inför riksdagsvalet 2010, det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

S rundade lagen

Enligt Uppdrag granskning gjordes byggprojekt upp på förhand av den S-ledda kommunledningen, så att Peab skulle bygga och kommunen kunde köpa bostäderna när de var färdiga. Källor inom byggbolaget som pratat med Uppdrag granskning anser att S-ledningen rundade lagen om offentlig upphandling (LOU) som ska garantera att företag ska få vara med och konkurrera på lika villkor.

Peab bekostade delar av Socialdemokraternas valrörelse

Under valrörelsen 2010 sattes stora affischer upp som visade Anders Sandén. Det var Peab som finansierade affischerna, inte Socialdemokraterna, visar Uppdrag granskning. Bolaget bekostade även två valstugor som användes i Socialdemokraternas valkampanj 2010. Stugorna kostade, enligt dokument som Uppdrag granskning tagit del av, 386 000 kronor exklusive moms.

Foto: SVT Uppdrag granskning
”Kan inte utesluta att sponsring har skett”

Till Uppdrag granskning skriver företrädare att de inte hittar några belägg för sponsringen, men att det inte går att utesluta att så har skett. ”Det är möjligt att den lokala Peaborganisationen kan ha sponsrat både valstugor och banderoller i Sigtuna 2010”, skriver de och tillägger att nuvarande policy inte ger utrymme för politisk sponsring.

Till Uppdrag granskning säger Anders Sandén att de inte rundade LOU. Men Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, får ta del av dokumentationen.

– Om det nu är så att man har ett möte och redan då bestämmer att ett bolag ska få leverera det här, så är det helt klart ett brott mot likabehandlingsprincipen eftersom andra företag inte har samma möjlighet att komma in och få vara med och leverera, eller ens konkurrera.

Inte första gången S är i blåsväder

Det är inte första gången Socialdemokraterna i Sigtuna är i blåsväder. För tre år sedan avslöjade SVT:s Uppdrag granskning omfattande korruption och oegentligheter i Sigtuna kommun. Bland annat handlade det om den tomt i Märsta värd mellan sex och sju miljoner som syrisk-ortodoxa församlingen fick köpa av kommunen för en krona. Av dåvarande oppositionen anklagades S för röstfiske – att ha lovat en kyrka mot att församlingsmedlemmarna skulle rösta på partiet i valet.

Foto: SVT Uppdrag granskning