Statsministern begick valårets största blunder under första partiledardebatten. Ljög om att Stockholm skurit ned på förebyggande insatser under mandatperioden.

Brott och straff var en av de mest omdebatterade frågorna i TV4:s partiledardebatt i förra veckan. Fokus för det mesta låg på hur polisen och andra myndigheter ska jobba för att knäcka gängkriminaliteten. Enligt statistik från polisen registrerades 29 skjutningar under årets första månad. Nästan en skjutning om dagen. Enligt SvD har i snitt en person dödats i skottlossningar var tredje dag.

Påstående om neddragningar stämmer inte

En del av debatten fokuserade även kring förebyggande åtgärder för att motverka gängkriminaliteten i Sverige. Under denna debattdel påstod Magdalena Andersson att det blågröna styret i Stockholm stad dragit ned på socialtjänst och skola sedan 2018. Men vid närmare granskning stämmer inte påståendet. Stockholms stad har ökat anslagen till socialtjänsten med 1 miljard kronor under mandatperioden. Kommunen har även infört allvarssamtal inom 48 timmar när en ungdom begår sitt första brott och utvidgat det våldsförebyggande arbetet stadens skolor.

Utbyggnad av avhopparprogram

För fyra år sedan var endast 10 personer inskrivna i stadens avhopparprogram. Nya siffror visar totalt 64 personer varit inskrivna sedan det startade. Under 2021 hade Stockholm stads avhopparprogram en budget på 18,2 miljoner kronor. Budget för de sociala insatsgrupperna låg på 27,2 miljoner kronor. Det ska ställas mot de 30 miljoner och en nationell samordnare – för hela landet – som regeringen tillsatte i höstas. På bara två år har andelen barn som går ut nian med behörighet till gymnasiet i Järvaområdet ökat från cirka 63 till 80 procent

Foto: Screenshot TV4 partiledardebatt 7 februari 2022