Mikael Damberg och Morgan Johansson stod på pressträffar och signalerade skifte. Blev bara värre.

I och med nattens dödsskjutning i Helsingborg i Skåne har fler skjutits till döds i Sverige under 2022 än under hela 2021. De mörka siffrorna kan bli ännu värre då året inte är slut. Under förra året gick Morgan Johansson och Mikael Damberg ut på ett flertal pressträffar och meddelade att utvecklingen var på väg åt rätt håll. Men det hela var en parantes. 2021 blev ytterligare ett mörkt år och krisen har förvärrats under 2022. Mikael Damberg blev under hösten 2021 befordrad till finansminister i Magdalena Anderssons regering medan Morgan Johansson fick fortsatt förtroende att vara justitieminister.

Straffbart att vara med i ett kriminellt gäng

Om maktskiftespartierna vinner riksdagsvalet den 11 september kommer Moderaterna se till att det blir straffbart att vara med i ett kriminellt gäng.

Enligt Johan Forsell, rättspolitisk talesperson skulle en sådan lagstiftningsförändring förutsätta en grundlagsändring, vilket skulle göra att införandet av lagen skulle ta ”lång tid”.

– Men vi kan inte vänta så länge i den allvarliga situation vi har, utan vi kommer i ett snabbspår gå fram med lagstiftning som gör det straffbart att gå med i gäng, sa han under pressträffen.

Snabbspåret förklarar han med att Moderaterna, parallellt med att ändra grundlagen, kommer att se över och ”angripa” osjälvständiga brottsformer som medverkan, stämpling och förberedelse till brott.

Relaterade nyheter

Foto: Screenshot TV4 Partiledardebatt januari 2022