S/MP-regeringen och samarbetspartiernas krispaket till landets kollektivtrafik räcker i 100 dagar. Regionerna välkomnar tillskottet, men meddelar att det kommer behövas mer.

Kollektivtrafiken i Sverige har drabbats hårt av coronapandemin. På kort tid har kollektivtrafiken i genomsnitt förlorat fler än varannan resenär och biljettintäkterna har minskat med lika mycket. Sammanlagt förlorar kollektivtrafiken i Sverige cirka 1 miljard kronor i månaden.

Riktat stöd till kollektivtrafiken

Igår presenterade S/MP-regeringen ett riktat krisstöd till kollektivtrafiken på 3 miljarder kronor. Tillskottet välkomnades av Sveriges kommuner och regioner (SKR). Tillskottet innebär att regionerna inte behöver dra ned på trafiken och säga upp personal innan sommaren.

Det är positivt att regeringen skjuter till resurser till kollektivtrafiken, även om stödet inte garanterat ersätter de minskade intäkterna för hela den period som pandemin pågår, säger Anders Knape (M) ordförande.

Tillskottet räcker i 100 dagar

Tillskottet välkomnas också av Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons. Han lyfter även upp de blågröna kollegorna Tomas Eriksson (MP) och Ulrika Frick (MP). Men samtidigt skriver han att tillskottet är ett första steg eftersom tillskottet endast räcker i 100 dagar.

Återstår samtidigt att se hur långt detta räcker. Till följd av coronakrisen blöder kollektivtrafiken i Sverige över en miljard kronor i månaden. Även om varje krona som säkrar bussarna och tågen är välkommen kommer dagens besked att behöva följas av fler om vi ska få stopp på blödningen, skriver Kristoffer Tamsons på Facebook.