Utökad trafik trots att staten ännu inte kompenserat Stockholms län för intäktsförlusterna under pandemin. Samtidigt tar trafikregionrådet Tamsons (M) ställning för munskydd i kollektivtrafiken.

Från och med måndag utökas SL-trafiken med 5000 fler turer. Den absoluta merparten av utökningen sker inom busstrafiken.

Förstärkningar och fler avgångar med längre tåg

Det finns beredskap för att sätta in fler avgångar på de busslinjer som hade hög belastning och förstärktes under våren. Det gäller bland annat linje 4, 172, 179, 524, 541, 676, 754 och 807. Linjer som trafikerar större sjukhus förstärks och i alla trafikområden finns bussar som snabbt kan sättas in vid behov. I tågtrafiken går fler långa tåg så ofta det är möjligt.

Reserekommendationer gäller fortsatt

SL uppmanar resenärer att i första hand gå, cykla eller välja andra färdmedel än kollektivtrafiken. Syftet är att minska risken för smitta, samt göra det möjligt för resenärer som inte kan arbeta hemifrån att kunna ta sig till och från jobbet.

Inte aktuellt med krav på munskydd i Sverige

Allt fler länder i världen inför någon form av krav på munskydd i offentliga miljöer. Sverige är det enda landet i norden som inte infört något krav på munskydd i t.ex. kollektivtrafiken eller andra offentliga miljöer. Enligt Anders Tegnell kan Folkhälsomyndigheten eventuellt ändra rekommendationerna avseende munskydd i Sverige.

– Är det så att situationen förändras, antingen kunskapsmässigt eller att vi ser att det blir väldigt mycket trängsel i områden med mycket spridning, så får vi förstås då överväga om munskydd kan vara ett komplement, sa Anders Tegnell i SVT:s ”Morgonstudion”.

Men trafikregionrådet tar ställning för munskydd

Stockholms trafikregionråd Kristoffer Tamsons (M) tar på sig munskydd i rusningstrafiken. Däremot finns inte ett krav på att personalen ska bära munskydd. Han vill föregå med gott exempel när det gäller munskydd, samt säger att det är viktigt med personligt ansvar för att på alla sätt minska risken för smitta.

– Människor kan inte i alla lägen upprätthålla de krav som finns. Jag tror att det är risk för fler situationer med trängsel i höst även om kollektivtrafiken ska köra så mycket som den kan i rusningstrafik, säger han i en intervju till SvD.

Foto: Moderaterna