I somras sa regeringen nej till ett lagförslag för att ge SL rätt att minska trängseln i kollektivtrafiken.

Igår meddelade Socialminister Lena Hallengren att regeringen förbereder en ny pandemilag. Syftet med lagen är att kunna begränsa folksamlingar i kollektivtrafiken och kunna sätta maxtak för antal besökare i butiker. DN var först ut med att rapportera om lagändringen. Bakgrunden är att kunna sätta in åtgärder snabbt som inte är möjliga enligt smittskyddslagen och ordningslagen.

Blir ändring först nästa sommar

Smittspridningen i Stockholm och runtom i landet har ökat kraftigt under de senaste veckorna. Flera regioner har tillfrågat om att kunna få sätta in regionala åtgärder för att hejda smittspridningen. Den nya lagen kan träda i kraft om tidigast 8 månader, nästa sommar enligt socialminister Lena Hallengren.

När jag säger snabbt och skyndsamt säger jag det med en väldigt stor respekt för att man begränsar människors frihet och man begränsar verksamheters möjligheter. Det är inget som går med ett par veckor. Det är komplicerad lagstiftning som ska hanteras varsamt eftersom det gränsar till grundlagsskyddad frihet. Men vi hoppas att ha den nya lagen på plats i sommar, säger hon till DN.

Regeringen sa nej till ny lag för att minska trängseln i kollektivtrafiken

Diskussionen om trängsel i t.ex. kollektivtrafiken är inte ny. I somras rapporterade 08-nytt om att länsstyrelsen i Stockholm och SL uppmanade regeringen att göra en tillfällig lagändring för att ge poliser, ordningsvakter, busschaufförer och andra förare rätt att avvisa passagerare och därmed minska trängseln i kollektivtrafiken. Regeringen gav nobben till förslaget.

Bra förslag, men kommer försent

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna välkomnar regeringens förslag om en tillfällig pandemilag, men anser att förslaget är sent påkommet, rapporterade SVT om igår. Regeringen fick genom en krislag i våras extra befogenheter att snabbt kunna agera för att hantera smittspridningen. Men den nya lagen användes aldrig.

Det kan absolut vara bra. Det var för att ge regeringen möjlighet att få igenom den här typen av saker som vi hjälpte dem att få på plats den tillfälliga krislagen i våras. Man kan ställa sig varför regeringen inte agerade eftersom krislagen aldrig användes. Att nu komma fram till att ordningslagen inte är tillräcklig känns inte så framåtlutat, säger Tobias Billström (M) gruppledare för i riksdagen.