En majoritet i riksdagen vill stoppa regeringens planer på att avveckla Bromma flygplats i Stockholm. Det rapporterar TT efter dagens möte i trafikutskottet.

Under onsdagen fattade trafikutskottet beslut om att jobba vidare med ett förslag till utskottsinitiativ om framtiden för Bromma flygplats och Arlanda. Förslaget lades fram av Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna och vann majoritet i utskottet. Detta rapporterar TT i dag. I förslaget står det att Bromma ska fortsätta vara en modern flygplats och att beslut om flytplatsens framtid först kan tas på sikt när flyget återhämtat sig efter pandemin och när det finns tillförlitliga prognosen om flygets utveckling. I skrivelsen uppmanas regeringen att ta fram en plan för framtida utveckling och utökning av Arlanda flygplats.

Nu ligger bollen hos regeringen, de har fått en majoritet emot sig, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, efter ett möte i trafikutskottet.

Kritik i S mot snabbavveckling av Bromma utan en plan för Arlanda

Bakgrunden är att S/MP-regeringen presenterat ett förslag på att avveckla Bromma flygplats. Regeringen menar att flyget är olönsam, baserat på uppgifter från Swedavia. Uppgifter som regeringen har hemligstämplat. Socialdemokraternas förstanamn i Region Stockholm Aida Hadzialic har välkomnat nedläggningen av Bromma trots att regeringen inte inte vill utöka kapaciteten på Arlanda.

Regeringen och Socialdemokraterna i Region Stockholm har dock mött internt motstånd i frågan. Teres Lindberg, gruppledare för S i trafikutskottet arbetar med att försöka hitta en bred lösning på frågan. ag tror inte att det är omöjligt. Jag har svårt att se hur vi ska komma vidare i den här frågan annars, skriver hon i en skriftlig kommentar som tidningen Expressen publicerat.