Bygget av ny tunnelbana kommer att skapa upp till 140 000 nya jobb och generera 34 miljarder kr i ökade skatteintäkter till Stockholm

Bild: SLL

Den pågående pandemin har inte drabbat planerna på utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholms län. Nya siffror från förvaltningen för utbyggd tunnelbana visar att utbyggnaden kommer att skapa upp till 140 000 nya jobb. Enligt trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) väntas projektet generera 16 miljarder i nya intäkter till staten, enbart i form av nya arbetsgivaravgifter. Sammanlagt uppskattas bygget kunna generera 34 miljarder kronor i ökade skatteintäkter till stat och kommuner.

Motsvarande 140.000 jobb är inte kattskit. Det visar vilken betydelse för hela Sverige som tunnelbanan har redan under byggtiden. Inte minst i tider av kris och prövning krävs att vi tar ansvar för att hålla i och hålla ut i framtidsbyggen likt detta. När tunnelbanan en gång började byggas var det brinnande världskrig. Då som nu är den en symbol för jobben, tillväxten och framtiden, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

Nya tunnelbanan får 18 nya stationer samt 3 mil nya spår och tunnlar. I den första etappen byggs tunnelbana mellan Akalla och Barkarby, Odenplan och Arenastaden, Kungsträdgården och Nacka-Söderort. Därefter ska tunnelbana byggas mellan Älvsjö och Fridhemsplan.