Nya energiministern från Nacka började prata om fläktar på tak som lösning istället för att svara på frågorna.

Sverige har sedan i tisdags en ny energiminister. Han heter Khashayar Farmanbar och var fram till alldeles nyligen oppositionsråd i Nacka kommun. Politiskt avviker inte den nya ministern i den renodlade S-regeringen från S/MP-regeringens linje när det gäller kärnkraften. Det är vattenkraft och solkraft som ska byggas ut kraftigt framåt medan kärnkraften gott kan möta en osäker framtid i Sverige. Ministern är inte ens öppen för investering i ny forskning om framtidens kärnkraft.

Vindkraft är bra men inte där han bor

Farmanbar medverkade i gårdagens Aktuellt och frågades ut om hans syn på vindkraftens framtid i Sverige. Regeringens plan är att vindkraften ska bära en större del av energiförsörjningen i Sverige fram till 2040. Ministern svarade att vindkraften kommer att behöva byggas ut på land och ute till havs. Redaktionen kunde avslöja i direktsändning att ministern alldeles nyligen motsatt sig en motion från Vänsterpartiet i Nacka om utreda förutsättningarna att bygga vindkraft i Nacka.

Finns inte förutsättningar

Khashayar Farmanbar svarade att det inte finns förutsättningar att bygga förutsättningar och svarade med hänvisning till att många lokalbor inte vill ha vindkraft. Samma kritik som förs mot regeringen när den vill driva byggandet av stora vindkraftsparker i andra kommuner och i t.ex. Stockholms skärgård. Istället började Farmanbar prata om att han är för vindkraftslösningar som ser ut som ventilationstrummor som man sätter på tak.

Kritik även mot havsbaserad vindkraft

Den senaste tiden har flera medier skrivit om lokal kritik mot vindkraft både på hav och land. Regeringen har tidigare meddelat att den vill försämra kommuners möjligheter att sätta in veto mot stora vindkraftsparker. Genom att försämra det kommunala självstyret på denna punkt så skulle det bli svårare för kommuner som t.ex. Nacka att i framtiden säga nej eller motsätta sig vindkraftsverk. Det borde vara en ögonöppnare för den nya ministern.

Relaterade nyheter

Foto: Screenshot SVT Aktuellt 1 december 2021.