SJ har ställt in flera avgångar i Stockholm och Mälardalen under den senaste månaden. Trafikregionrådet kräver en haverikommission för att lösa bristerna.

I början av november meddelade SJ att bolaget skulle ställa in enskilda tågavgångar i tågtrafiken i Mälardalen under en kort period. Det kom som en chock för alla berörda regioner. Under pandemin har alla regioner upprätthållit och i vissa fall ökat trafiken för att invånare ska kunna ta sig till och från jobbet, med kraftiga intäktsförluster som följd utan kompensation.

Kritik från berörda regioner

Facit blev annorlunda. Bara under ett dygn, fredagen den 19 november, ställdes omkring 100 avgångar in och i söndags ställdes samtliga avgångar mellan Stockholm – Uppsala in. Tåghaveriet fortsätter även denna vecka. Orsaken enligt SJ sägs vara personalbrist. Men bakgrunden är ett nytt planeringssystem som skapat stor ilska bland medarbetarna. Berörda regioner i Mälardalen har tidigare i ett pressmeddelande lyft fram att de utreder möjligheterna att begära vite för de inställda avgångarna. Kristoffer Tamsons (M) trafikregionråd i Region Stockholm ökar nu temperaturen ytterligare tillsammans Johan Örjes (C) regionråd i Uppsala. De kräver SJ:s ägare, S-regeringen, tar sitt ägaransvar och löser problemen samt tillsätter en haverikommission för att utreda vad som hänt.

Kaoset för tusentals tågresenärer kräver en haverikommission. Det är ägarens förbannade ansvar att gå in och ta ansvar för sitt järnvägsbolag. Om inte regeringen tar ansvar och vidtar åtgärder borde riksdagen avkräva åtgärder och en regelrätt haverikommission. Det tillsammans med en ursäkt är det minsta resenärerna förtjänar, skriver Kristoffer Tamsons (M) på Facebook.

Screenshot: TV4 Nyheterna.

Relaterade nyheter