Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons avslöjar på Facebook att ledande dagstidning ställt fråga om Irene Svenonius är självkritisk efter AFA-attacken. Offret görs med frågeställningen till medskyldig.

I helgen genomförde vänsterextrema AFA ett attentat mot finansregionrådet Irene Svenonius (M) bostad. AFA är kända för att hota, samt utföra attentat mot politiska motståndare. Många politikerkollegor uttryckte sitt stöd till Irene Svenonius. Riksdagsledamoten Johan Hedin (C) har begärt till SÄPO att frågan om vänsterextremism ska bli en punkt nästa gång insynsrådet sammanträder.

Partikollegan Trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M) avslöjar i dag att en journalist på en av Sveriges största dagstidningar bland annat ställt frågan om Irene Svenonius är självkritisk. Det vill säga om hon kunnat göra något för att inte bli utsatt för attentatet.

Det är nu inte bara anonyma twittertroll som förminskat och ursäktat dådet, utan bland dem återfinns såväl profilerade debattörer och skribenter som journalister. Många av dem mer eller mindre offentliga personer. Ytterligare ett exempel utgörs av en journalist på en av Sveriges större dagstidningar, som efter helgen ville ställa några frågor om AFA-dådet. Då med frågan till Irene Svenonius om hon ”på någon punkt är självkritisk, skriver Kristoffer Tamsons på Facebook.

Frågan är att passera en gräns.

Kristoffer Tamsons riktar stark kritik och skriver att frågeställningen implicerar att Irene Svenonius skulle vara medskyldig till att AFA vandaliserat hennes hem. Han skriver också att frågeställningen kan likställas de som brottsoffer får i rättssalen.

Offret görs med denna fråga, om inte till gärningsman, så till medskyldig. Tanken vandrar snabbt till vilken rättssyn detta återspeglar. Den som ifrågasätter den rånades ansvar för att ha tagit fel väg hem? Eller den sextrakasserades för att ha valt för utmanande klädsel? Var inte kjolen onödigt kort? Skriver Kristoffer Tamsons.