I somras blev två 16-åriga pojkar torterade, våldtagna och begravda levande i nio timmar på en kyrkogård i Solna. Riksdagsledamoten Hanif Bali som hade träffat en av pojkarna ville samla in pengar till de två brottsoffren. Han inledde en julinsamling och lyckades på ett par dagar samla in över två miljoner kronor.

De två 16-åriga pojkarna var på väg hem en kväll i Solna. De blev då stoppade av två män som frågade om de ville köpa narkotika. När de avstod blev det indragna på en kyrkogård där de våldtogs, torterades och begravdes levande i nio timmar. De två gärningsmännen står i dag åtalade för människorov, grov misshandel, grov våldtäkt, grovt rån och övergrepp i rättssak.

Fokus på brottsoffer

Det är många som har blivit arga över hur gärningsmännens perspektiv har fått stort utrymme i media. De har fått tala ut om hur de har haft problem med umgänge och droger samt hur de drömmer om att starta en restaurang. En av de som svor över det faktumet att gärningsmännen har fått gråta ut i media är riksdagsledamoten Hanif Bali som också har träffat en av de två pojkarna som utsattes för tortyren.

”Låt mig berätta om en av brottsoffrena istället. Han är en skötsam 16-årig kille uppväxt i Solna som är politiskt intresserad, han var en av de första att beställa min kampanj T-shirt i somras och har nyligen börjat träna.

Han såg under sommaren fram emot att börja en prestigefylld skola inne i stan, han hade kämpat hårt för de höga betygen. ” sa Hanif Bali i ett inlägg på Facebook.

Julinsamling

Hanif Bali svor också över hur de två pojkarna som utsattes förmodligen inte kommer att kunna få något skadestånd. Hanif Bali ville därför visa sitt stöd för de två pojkarna genom att starta en julinsamling.

”De övergrepp som han och hans vän, helt oprovocerat, utsattes för är för grova för att kunna återge och vad jag kan läsa ser det ut som att de nolltaxerande slöddret till gärningsmän inte ens kommer kunna betala ett öre i skadestånd.” sa Hanif Bali.

På ett par dagar hann insamling uppgå till över 2 miljoner kronor.